Glade jul er en av verdens mest populære julesanger. Jeg kjenner folk som sier at det blir ikke skikkelig jul før de har hørt Mahalia Jackson synge Glade jul, eller Silent Night som den heter på engelsk.
Slik ble Glade jul til
Det er vanskelig å si hva som gjør en melodi populær. Komponister og låtskrivere kjemper med det spørsmålet hele tida. Men i 1818 kom den østerikske presten Josef Mohr til skolelæreren og organisten navn Franz Gruber med et dikt han hadde skrevet to år før, kalt «Stille Nacht».
Mohr spurte Gruber om han ikke kunne lage en melodi og en gitarstemme til dette diktet. Det gjorde han, og i kirkens julenatts-messe det året spilte Gruber gitar og sang den nye julesangen, som på norsk skulle bli hetende Glade jul, sammen med tekstforfatteren Josef Mohr og kirkens kor. De to mennene sang duett, og så repeterte koret de to siste strofene av hvert vers.
Glade jul – en av verdens mest spilte sanger
Lite visste de at en av verdens mest populære sanger var skapt…
La meg si det slik: Hadde Gruber levd i dag, med dagens copyright-lovgiving og Tono-inntekter hadde han vært meget rik. Helt sikkert så rik at han ikke hadde behøvd å gjøre noe mer i livet. Noe i retning av: «Hva lever du av da, Gruber?» «Jo, takk, jeg lever av julesangen min jeg…» Men i 1818 var det nok ikke så enkelt.
I alle fall laget han en vakker melodi til en vakker tekst. Skal tro hvor mange ganger Glade Jul blir spilt og sunget i løpet av desember hvert år, verden over?
Gratis pianonoter til Glade jul
Her har du gratis pianonoter til Glade jul med videoer som viser hvordan de skal spilles. Vi har laget 3 versjoner, en enkel piano-versjon, en mer avansert og en versjon med besifring.
Noter til alle tre versjonene av Glade jul laster du ned her
Glade jul versjon 1 – besifring
Glade jul versjon 2 – enkel versjon
Glade jul versjon 3 – litt mer avansert versjon
Lykke til!
Relaterte artikler:
Julesang ved pianoet – planlegg julestemningen nå Deilig er jorden