Musikk kommer inn under åndsverks-lovgivninga. ”Kjedelig”, sier du kanskje…

Leter du etter pianonoter?

Da er internett et skikkelig skattkammer.

Men du risikerer å laste ned ulovlige noter. Det er dumt og unødvendig, for det er fullt mulig å finne nettsteder med noter som kan lastes ned helt lovlig.

I denne artikkelen lærer du hvordan du enkelt kan sjekke om notene du finner er lovlige eller ulovlige.

1. Enkel innføring i hvilke regler som gjelder for lovlig nedlasting av noter.

Musikk kommer inn under åndsverks-lovgivninga. ”Kjedelig”, sier du kanskje, og det kan for så vidt være rett – ting som har med jus å gjøre, kan være kjedelige. Men ikke desto mindre er det en grunn for at disse temaene finnes.

Reglene for musikk er imidlertid ganske enkle, sånn i utgangspunktet:

70 år etter at komponisten er død, er musikken frigitt og kan brukes av hvem som helst uten å betale noe.

Det betyr at man kan lage noter av musikken, og legge det ut gratis, for eksempel på internett.

Men det betyr ikke at dersom du finner musikkstykker av slike komponister i notebøker, så er disse notene frie og kan kopieres eller distribueres som man vil. For disse notene eies av noteforlaget som har gitt dem ut, selv om musikkstykket i seg selv er fritt.

Et eksempel: Beethoven laget ”Til Elise”. Han døde i 1827. Det betyr at fra og med 1897 (70 år etter han døde) har komposisjonen ”Til Elise” vært fri, og hvem som helst kan lage noter til denne, og selge notene, uten å betale noe til Beethovens arvinger.

Men når et noteforlag gir ut noter til ”Til Elise”, eier dette noteforlaget rettighetene til disse spesielle notene, eller denne utgivelsen som vi ofte sier. Da kan ikke vi andre kopiere disse notene fritt, eller legge dem ut på internett, uten å be om tillatelse, og betale for bruken.

Med andre ord: Musikken til «Til Elise» (selve musikkstykket) er fritt, men notene eies av dem som har gitt ut disse.

Dette betyr at det du finner på internett kan være både lovlig og ulovlig, men det visste du sikkert allerede.

2. Enkel sjekk for å avgjøre om et nettsted tilbyr lovlig eller ulovlig nedlasting.

Denne testen bruker jeg selv når jeg er ute og leter etter noter på nettet:

Jeg sjekker om komponisten lever, ev. når han eller hun døde. (Hvis du googler, eller bruker Wikipedia, finner du vanligvis dette)

Hvis komponisten lever, eller døde for mindre enn 70 år siden, er gratis nedlasting vanligvis ulovlig. Unntaket kan være at de som eier nettstedet har en avtale om at de betaler til rettighetshaverne for hver nedlasting. Men jeg tror ikke jeg har funnet noen slike steder. Det vil jo være en meget dyr ordning for dem som driver nettstedet. Så hvis det ikke står utrykkelig spesifisert at fri nedlasting skjer med tillatelse fra rettighetshaverne, kan du gå ut fra at dette er ulovlig nedlasting.

Hvis komponisten døde for mer enn 70 år siden er musikken, eller komposisjonen fri. Da sjekker jeg om notene som tilbys er noter som er laget til dette nettstedet, eller om det er kopier tatt fra andre noteutgivelser. Hvis notene er laget til dette nettstedet (det står vanligvis ”copyright” også navnet på nettstedet) vil det normalt være lovlig å laste dem ned. Hvis det er kopier fra andre utgivelser, er det fortsatt ulovlig, hvis det ikke står uttrykkelig at nettstedet har avtale med rettighetshaverne, se punkt over.

Men husk en liten ting: Selv om notene kan lastes ned lovlig, har du vanligvis ikke lov å kopiere dem for å gi dem videre. Du finner som oftest opplysninger om dette på det enkelte nettsted.

Dette betyr at nyere musikk ikke er gratis. Hvis du for eksempel finner noter for gratis nedlasting med dagens aktuelle pop og rock, for eksempel Coldplay, U2, Abba, Beatles, Deep Purple eller hvem det nå måtte være, så kan du regne med at dette er ulovlige noter. Beklager, men that’s it.

Er dette urimelige regler?

Ærlig talt – jeg synes ikke det.

La oss ta et eksempel: Hvis du eller jeg hadde brukt 100.000,- kroner på å lage og trykke opp et hefte med noter, ville vi sikkert blitt rimelig sure hvis vi oppdaga at folk kjøpte (eller lånte fra kjentfolk) ett eksemplar, kopierte det og ga bort notene gratis, eller solgte kopiene uten at vi fikk noe som helst… Jeg tror vi hadde vært enige om at disse folka stjal inntekter fra oss, eller hva?

Men uansett hva vi måtte mene: Slik er loven, og det er bare lovgiverne som kan endre den.

NB! Dette er en generell innføring i regelverket og vi tar ikke ansvar for at artikkelen er dekkende under alle forhold. Du er selv ansvarlig for at du bruker noter og musikk i henhold til gjeldende lover.


 

Lær å spille piano hjemme med vår pianokurspakke